Astrocenter Blog by

Tuinieren met behulp van de stand van de maan

Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Dat de Maan invloed heeft op de aarde is duidelijk te zien aan de getijden. Boeren kijken al decennia lang naar de stand van de maan om te bepalen wanner ze het beste kunnen zaaien en oogsten. Gebruik deze techniek ook in de tuin, en geniet van een geweldig mooie tuin!

 

Tuinieren met behulp van de stand van de maan betekent tuinieren met de natuur en het ritme van de natuur. Het is dan ook een vorm van ecologisch tuinieren. Je hebt minder bestrijdingsmiddelen en chemische kunstmest nodig. In plaats daarvan gebruik je meer natuurlijke methoden, waarbij de maan kan helpen. Lees hier hoe het werkt!

 >> Wil je meer weten over de invloed van de maan, onze consulenten kunnen je tips geven!

 

1.     Observeer de stand van de maan, wassende of afnemende maan?

Probeer de Maan elke avond op dezelfde plek te observeren. Het liefst een plek waar je niet veel lichtvervuiling hebt, zodat je de maan goed kunt zien. Je merkt snel of het wassende of afnemende maan is.

 

  • Wassende maan: de plantensappen nemen toe. Dit is een goed moment om planten te stekken, want in deze periode zijn ze meer resistent en wortelen goed. Het is tevens het beste moment om te zaaien, te planten en om te enten.

 

  • Afnemende maan: De plantensappen nemen af en dit is de beste periode om je bezig te houden met alles dat onder de grond gebeurt. Je kunt in deze fase van de maand de grond bemesten en planten snoeien. Doordat de sappen afnemen, kunnen de planten en bomen na het snoeien niet ‘doodbloeden’.

>> Ontdek de Maancyclus van 2016

 

2.     Tuinieren volgens de stand van de maan

Er zijn 4 typen dagen waarop je kunt letten als je wilt tuinieren volgens de stand van de maan:

 

Worteldagen

Deze dagen komen overeen met de periode waarin de maan door de sterrenbeelden met het aarde-elementen draait. Deze sterrenbeelden zijn de Stier, Maagd en Steenbok. Op deze dagen beïnvloed de maan gewassen waarvan de wortels de opbrengst zijn. Dit is dan ook de beste tijd om deze gewassen te behandelen.

 

Bloemendagen

Deze dagen komen overeen met de periode waarin de maan door de sterrenbeelden met het lucht-element draait. Deze sterrenbeelden zijn de Tweelingen, Weegschaal en Waterman. Op deze dagen beïnvloed de maan planten en bomen met bloemen. Ook groenten als artisjok en bloemkool hoeren hierbij. Dit is de perfecte tijd om deze planten te zaaien, planten en oogsten.

 

Fruit en zaden dagen

Deze dagen komen overeen met de periode waarin de maan door de sterrenbeelden met het vuur-element draait. Deze sterrenbeelden zijn de Ram, Leeuw en Boogschutter. De maan beïnvloedt de groei van fruit en zaden op dit moment. Planten waarvan de vruchten of zaden de opbrengst zijn kunnen worden bewerkt.

 

Bladdagen

Deze dagen komen overeen met de periode waarin de maan door de sterrenbeelden met het lucht-element draait. Deze sterrenbeelden zijn de Kreeft, Schorpioen en Vissen. In deze fase beïnvloedt de maan de bladeren en stelen van planten. Planten waarvan de bladeren of stelen  de opbrengst zijn kunnen worden bewerkt.


Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Dit vindt u misschien ook leuk...

Sterrenbeeld Waterman versieren

Ben je verliefd op iemand met het sterrenbeeld Waterman, maar weet je niet hoe je hem of haar het beste kunt versieren? Weet dat de Waterman van originaliteit houdt! Lees hier hoe je bij hem in de smaak kunt vallen…

Verder lezen
Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Edelstenen van het sterrenbeeld Tweelingen

Wist je dat edelstenen niet alleen mooi zijn maar ook over bepaalde krachten en eigenschappen beschikken? Ontdek de verbluffende krachten van de edelstenen die worden geassocieerd met het sterrenbeeld Tweelingen hier!

Verder lezen
Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter