Astrocenter Blog by

Vrijdag de dertiende, bijgeloof ?

Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Het is vrijdag de dertiende vandaag. Voor velen betekent dit een dag van ‘ongeluk’. Tenminste, dat is wat ons bijgeloof en de geschiedenis ons leert. Hoe dit komt? Lees het hier!

 

De vrijdag in combinatie met het ongeluksgetal 13 zorgt voor een dag die rampspoed zal brengen. Ook zwarte katten en ladders, waar we vooral niet onderdoor moeten lopen, passen in dit rijtje. Hoe komt het toch dat we vrijdag de dertien als een ongeluksdag zien? Veel ligt verborgen in het christelijke geloof en de Romeinse geschiedenis.

 

Oorsprong vrijdag de dertiende

Er zijn meerdere verklaringen te vinden in onze geschiedenis en de geschiedenis van het christelijke geloof voor de reputatie van vrijdag de dertiende als ongeluksdag. Een paar voorbeelden:

 

Vrijdag

  • Vrijdag is de dag waarop Jezus werd gekruisigd
  • Het was op vrijdagen dat de Romeinen hun doodvonnissen voltrokken
  • De doodstraf werd in Engeland altijd op een vrijdag uitgevoerd
  • Op vrijdag zondigden Adam en Eva en aten het verboden fruit

 

Nummer dertien

  • Bij het laatste avondmaal waren dertien discipelen aanwezig
  • Op vrijdag de dertiende van oktober 1307 werden de Tempeliers opgepakt en dit zorgde voor het einde van de Orde van de Arme Ridders van Christus
  • Vrijdag de dertiende zou de dag zijn waarop heksen bij elkaar komen

 

 

Niet overal wordt vrijdag de dertiende gezien als een ongeluksdag. In Latijns Amerika, Spanje en Griekenland geloven ze dat dinsdag de dertiende een ongeluksdag is. In Italië geloven ze juist weer dat vrijdag de zeventiende een dag van rampspoed is.

 

Zwarte kat en ongeluk

De kat werd vroeger gezien als de aardse verschijning van de duivel. Er werd geloofd dat de duivel, maar ook heksen, de gedaante van een kat konden aannemen. Voornamelijk zwarte katten werden gezien als de gedaanteverwisseling van een heks. Je ziet ze niet goed in het donker en je hoort ze ook niet aankomen. Er werd gedacht dat heksen zich ongezien konden verplaatsen als zwarte kat.

 

Een andere oorsprong is te vinden in het verhaal van Freya, de godin van de vruchtbaarheid. Zij wordt afgebeeld met haar strijdwagen, waarmee ze zich verplaatste. Deze wagen werd getrokken door wilde katten. Een witte en een zwarte, die de magische krachten van Freya zouden bevatten. Later werd er enkel nog over de zwarte kat gesproken.

 

Bijgeloof of toch niet?

Het bijgeloof rondom vrijdag de dertiende zorgt ervoor dat vele mensen thuis blijven, zich ziek melden, geen operaties laten uitvoeren, niet vliegen etc. Dit zorgt ervoor dat vrijdag de dertiende slecht is voor de economie. Toch is uit onderzoek gebleken dat er op vrijdag de dertiende relatief minder ongelukken gebeuren op de weg bijvoorbeeld.

 

Wat denk jij? Brengt vrijdag de dertiende ongeluk of juist niet?


Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Dit vindt u misschien ook leuk...

Sterrenbeeld Waterman versieren

Ben je verliefd op iemand met het sterrenbeeld Waterman, maar weet je niet hoe je hem of haar het beste kunt versieren? Weet dat de Waterman van originaliteit houdt! Lees hier hoe je bij hem in de smaak kunt vallen…

Verder lezen
Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Edelstenen van het sterrenbeeld Tweelingen

Wist je dat edelstenen niet alleen mooi zijn maar ook over bepaalde krachten en eigenschappen beschikken? Ontdek de verbluffende krachten van de edelstenen die worden geassocieerd met het sterrenbeeld Tweelingen hier!

Verder lezen
Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter