Astrocenter Blog by

Kattengespin: een helende bron

Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Het gespin van een kat is voor de meesten een rustgevend geluid. Nu blijkt zelfs uit onderzoek dat dit een helende werking kan hebben voor zowel katten als mensen. Hoe het zit? Lees het hier!

 

Katten hebben altijd al iets mysterieus gehad. De Egyptenaren hielden katten al als huisdieren en ze hebben ze later zelfs heilig verklaard. Zo vereerden ze bijvoorbeeld de kattengodin, Bastet.

 

Het meest fascinerende van katten en katachtigen is toch wel het spinnende geluid dat ze maken. Er is veel onderzoek naar gedaan: waar het vandaan komt, wanneer katten het doen en wat het doel ervan is. Het fijne ronkende geluid heeft volgens deze onderzoeken meer effect dan we in eerste instantie kunnen denken.

 

Waarom spinnen katten?

Alleen katachtigen maken dit fascinerende snorrende geluid, maar niet alle katachtigen. Katten die kunnen brullen (zoals leeuwen) kunnen niet spinnen en vice versa.

 

Katten kunnen spinnen om verschillende redenen en ze doen dit dus niet alleen uit tevredenheid. Dit is wel de meest bekende reden; je aait je huisdier en hij begint lekker te spinnen: hij is tevreden en gelukkig! Maar uit onderzoek blijkt dat katten ook kunnen spinnen wanneer ze stress voelen, zich bedreigd voelen of wanneer ze ergens bang voor zijn.

 

Het spinnen van een kat is in eerste instantie dan ook voor zijn eigen welzijn en werkt kalmerend. Een beetje als het lachen bij mensen. We lachen wanneer we blij zijn, uit zenuwen, angst of opluchting…

 

Het spinnen wordt volgens onderzoekers aan de Universiteit van Sussex, ook gebruikt als communicatiemiddel. Zo zou een kat een klagend jammergeluid onderdrukken om zijn baasje niet te irriteren. Zo spint de kat bijvoorbeeld wanneer hij eten wil van zijn baasje, of wanneer hij iets anders van zijn baasje gedaan wil krijgen.

 

Helende werking kattengespin

Naast de kalmerende werking van het spinnen van katten, blijkt het geluid ook een helende werking te hebben. Het spinnen van een kat maakt geluid op een bepaalde frequentie, namelijk tussen 27 en 44 Hz. Wetenschapper Elizabeth von Muggenthaler beweert dat frequenties tussen 24 en 140 Hz de genezend kunnen werken. Zo zou het spinnen van een kat bevorderlijk zijn voor botgroei en het genezen van wonden. Ook werkt het snorrende geluid als pijnbestrijding.

 

In eerste instantie is deze helende werking gericht op de kat zelf, maar steeds meer onderzoekers zien ook het positieve effect op mensen. Het spinnen van een kat zorgt volgens verschillende studies voor stressvermindering, een daling van de bloeddruk en het herstel van spieren en botten.

 

Uit een 10 jaar durende studie van de Universiteit van Minessota bljkt dat de eigenaren van katten tot wel 40% minder kans maakten op een hartinfarct dan personen zonder kat. Het fijne kalmerende spinnende geluid van katten kan hierbij een rol spelen.

 

Katten worden geregeld ingezet in verpleeghuizen en zelfs ziekenhuizen om de patiënten te laten genieten én profiteren van een flinke dosis kattengespin en liefde!  

 

Geef je kat nog maar eens een etra knuffel! 


Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Dit vindt u misschien ook leuk...

Sterrenbeeld Waterman versieren

Ben je verliefd op iemand met het sterrenbeeld Waterman, maar weet je niet hoe je hem of haar het beste kunt versieren? Weet dat de Waterman van originaliteit houdt! Lees hier hoe je bij hem in de smaak kunt vallen…

Verder lezen
Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Edelstenen van het sterrenbeeld Tweelingen

Wist je dat edelstenen niet alleen mooi zijn maar ook over bepaalde krachten en eigenschappen beschikken? Ontdek de verbluffende krachten van de edelstenen die worden geassocieerd met het sterrenbeeld Tweelingen hier!

Verder lezen
Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter