Astrocenter Blog by

10 tips om stress onder controle te houden

Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Stress, velen hebben er in meer om mindere mate last van. Nu de zomervakanties weer voorbij zijn en we weer aan het werk gaan of naar school gaan steekt stress weer de kop op. Ontdek hier 10 tips om er goed mee om te kunnen gaan.

 

Beter presteren, meer taken, meer doelen en een overvolle agenda. Stress ontstaat wanneer we (te) veel hooi op onze vork nemen. Het sluipt er langzaam in, je hebt steeds meer te doen of steeds meer aan je hoofd, totdat het echt te veel wordt. Depressie en overspannenheid liggen op de loer…

 

Stress in ongezond voor het lichaam en de geest wanneer het te lang duurt. Maar stress kan in sommige gevallen ook een positief effect hebben, als het maar niet te lang duurt. Een beetje stress voor een examen, een sollicitatie, een sportwedstrijd… het zorgt ervoor dat ons organisme op volle kracht draait en je het beste uit jezelf kunt halen.

 

>> Ontspan doormiddel van Mindfullness <<

 

Het effect van stress op de gezondheid

In een stressvolle situatie bereidt het lichaam zich voor op een noodreactie. Hormonen komen vrij die de spieren doen aanspannen, de hartslag gaat omhoog, de bloeddruk stijgt en de lichaamstemperatuur wordt hoger, om zoveel mogelijk zuurstof rond te pompen naar de hersenen en spieren.

 

Dit alles is niet erg wanneer het van korte duur is en het lichaam weer snel kan ontspannen. Wanneer deze situatie echter te lang duurt, kan dit een blijvend effect hebben op het lichaam. Ontdek hieronder wat de blijvende effecten van langdurige stress op het lichaam kan hebben:

 

 • Hartproblemen
 • Veranderende eetlust
 • Gewichtstoename / gewichtsverlies
 • Haaruitval
 • Stemmingswisselingen
 • Libidoproblemen
 • Slaapproblemen
 • Nervositeit, geïrriteerdheid
 • Spierpijn

 

Laats stress je leven niet beheersen. Vertrouw op je eigen kunnen en volg de volgende 10 tips op om stress tegen te gaan.

 

>> Loslaten, hoe doe je dat? <<

 

10 tips om stress tegen te gaan

 

 1. Goed slapen. Om stress te voorkomen is een goede nachtrust onmisbaar. Analyseer jouw slaapritme en de tijd die je nodig hebt om jezelf volledig op te laden. Houdt je ook aan deze tijden.
 2. Sporten. Sport is de beste manier om stress kwijt te raken. Zwemmen is bijzonder goed om de spieren tegelijkertijd te trainen en te ontspannen.
 3. Geef oude slechte gewoontes op. Roken, te veel koffie of alcohol. Deze gewoontes lijken te ontspannen, maar houden het juist in stand!
 4. Vind een evenwicht tussen privé en professioneel leven. Probeer het werk thuis zo veel mogelijk los te laten en andersom. Concentreer je op het hier en nu.
 5. Leer om nee te zeggen. Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar je eigen grenzen stellen is essentieel om stress te voorkomen. Een keer nee tegen je baas zeggen doet niemand kwaad en het zal jou opluchten!
 6. Relativeer! Files, slechte cijfers, een veeleisende baas… het lijkt allemaal heel belangrijk op het moment, maar denk eens aan wat echt belangrijk voor je is. Concentreer je op je eigen doelen en relativeer de rest.
 7. Zen! Ontspan doormiddel van yoga, sporten, een hobby of passie. Stress moet je kunnen loslaten op dit soort momenten.
 8. Doe jezelf af en toe plezier! Koop een keer die nieuwe schoenen die je hebt gezien. Laat je eens gaan en koop die taart waar je zoveel zin in hebt. Gun jezelf af en toe een pleziertje en geniet hiervan!
 9. Zorg voor een gezonde voeding. Eet gezond en veel vitamines, je zult je al snel lekkerder in je vel voelen.
 10. Essentiele oliën. Probeer eens een massage met essentiële oliën. Kamille, passiebloem, valeriaan, allen natuurlijke producten die je doen ontspannen.

Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Dit vindt u misschien ook leuk...

Sterrenbeeld Waterman versieren

Ben je verliefd op iemand met het sterrenbeeld Waterman, maar weet je niet hoe je hem of haar het beste kunt versieren? Weet dat de Waterman van originaliteit houdt! Lees hier hoe je bij hem in de smaak kunt vallen…

Verder lezen
Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Edelstenen van het sterrenbeeld Tweelingen

Wist je dat edelstenen niet alleen mooi zijn maar ook over bepaalde krachten en eigenschappen beschikken? Ontdek de verbluffende krachten van de edelstenen die worden geassocieerd met het sterrenbeeld Tweelingen hier!

Verder lezen
Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter