Astrocenter Blog by

Kunnen dromen worden opgeroepen?

Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Je kent het wel, een fijne droom en je wordt wakker… Hoe kunnen we die mooie droom voortzetten? Is het mogelijk om een droom op te roepen? Ja, dit kan! We kunnen een droom laten doorgaan of oproepen, maar de methoden hiervoor zijn verschillend. Je leest er hier meer over.

 

Hoe kan een droom worden voortgezet om het einde te kennen?

“Rot wekker! Mijn droom was zo mooi en nog niet afgelopen!”. Wie kent dit niet? Je bent net aan het genieten van een mooie droom en plotseling, een geluid en je wordt wakker. Dit kan flink frustrerend zijn, je zult het einde nooit weten, of toch wel? Alle dromen hebben een betekenis, een plotseling einde en laatste beeld kan ook een betekenis hebben.

Als je een droom die is onderbroken door bijvoorbeeld een geluid van buitenaf, wilt hervatten, dan moet dit vrij snel gebeuren na de onderbreking. Hoe langer de tussentijd is, hoe minder kans je hebt om de droom te hervatten.

Om de droom te hervatten is het belangrijk dat je je snel weer in de zelfde positie en omstandigheden brengt als tijdens de droom. Neem bijvoorbeeld weer dezelfde houding aan waarin je lag toen je droomde. Ontspan je en adem diep in terwijl je, je de droom zo goed mogelijk probeert te herinneren. Laat je langzaam wegvoeren naar de onderbewuste droomwereld.

Of het je ook daadwerkelijk lukt om de droom te laten vervolgen hangt af van de mate waarin je wakker bent geworden en van de kwaliteit van de ontspanning en de ademhaling.

 

Kan een droom opgeroepen worden?

Strikt gezien kan een droom niet opgeroepen worden. Een droom komt namelijk voort, het oproepen van een droom is een zeer bewuste handeling en dus het tegenovergestelde van eend room. Daarentegen kunnen we een droom wel uitlokken. Dit wordt ook wel dagdromen genoemd.

Dit type dromen worden gebruikt bij therapieën waarbij men op zoek is naar het antwoord op persoonlijke vragen meer zelfkennis. Dagdromen zijn voor een groot deel zelf te bepalen en te sturen. Wanneer dagdromen wordt gebruikt als therapie, wordt degene die de dagdroom heeft meestal begeleidt door een “gids”.

Een paar tips om een goede dagdroom uit te lokken:

  • Ga op een comfortabele manier zitten of liggen, ergens waar u zich geheel op uw gemak voelt.
  • Zorg dat je niet gestoord kunt worden door geluiden van buitenaf. Zet afleidende apparatuur als tv, radio, telefoon uit. Rustgevende achtergrondmuziek of natuurgeluiden kunnen helpen bij het uitlokken van een dagdroom.
  • Als je ervoor hebt gekozen om je te laten leiden door een gids, maak dan afspraken over de start van de dagdroom. De uitwerking van de dagdroom laat je vanzelf gebeuren.
  • Als je ervoor hebt gekozen om de dagdroom alleen uit te voeren, zorg er dan voor dat je een plek kiest waar je niet gestoord kan worden.
  • Adem diep in, laat je versuffen en wegvoeren naar diepere gedachten.
  • Na de dagdroom noteer je direct wat je hebt gezien en welke emoties je hebt gevoeld. Deze gegevens kunnen later worden geïnterpreteerd.

Zowel hervatte dromen, als dagdromen kunnen nuttig zijn om te decoderen en te interpreteren. Ze kunnen meer inzicht geven en soms antwoordt geven op bepaalde vragen.


Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Dit vindt u misschien ook leuk...

Sterrenbeeld Waterman versieren

Ben je verliefd op iemand met het sterrenbeeld Waterman, maar weet je niet hoe je hem of haar het beste kunt versieren? Weet dat de Waterman van originaliteit houdt! Lees hier hoe je bij hem in de smaak kunt vallen…

Verder lezen
Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter

Edelstenen van het sterrenbeeld Tweelingen

Wist je dat edelstenen niet alleen mooi zijn maar ook over bepaalde krachten en eigenschappen beschikken? Ontdek de verbluffende krachten van de edelstenen die worden geassocieerd met het sterrenbeeld Tweelingen hier!

Verder lezen
Sofia de RuijterAstrocenter

Sofia de RuijterAstrocenter